Lærling Gøran Myhre monterer kledning på et leilighetsbygg i Arendal.
Lindal Gruppen har siden oppstarten for 32 år siden alltid hatt lærlinger ute i praksis. Nylig ble bedriften nominert til beste lærebedrift både i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i Agder og i Aust-Agder Fylkeskommune.
Det er tidlig morgen på Skarpnes i Arendal. Klokken har rundet halv ni, sola skinner, det er vår i lufta og gradestokken har allerede krøpet opp til 12 grader.
– Ja, nå er det fint å jobbe ute, konstaterer Gøran Myhre.
Han er godt i gang med dagens arbeid. I andre etasje monterer han kledning i svalgangen til det som skal bli et fire etasjers høyt leilighetsbygg. Her har han vært siden midten av november.
– Jeg har fått være med på monteringen av hele bygget her på Skarpnes. Det har vært veldig gøy, forteller 24-åringen som begynte lærlingperioden hos Lindal Entreprenør i fjor.
Her har han allerede rukket å få god erfaring med utvendig arbeid som å komplementere yttervegger og montering av balkonger.
Loggfører arbeider
nne i en leilighet i første etasje klatrer Alexander Sivertsen opp stigen for å skru inn lektere på veggen. Her skal det fylles med isolasjon før gipsplater monteres.
– Det har vært mye gipsing i det siste, så det sitter godt nå, smiler 22-åringen og tar frem mobilen.
Der åpner han en app som alle lærlinger fører logg i.
– Her kan jeg legge inn bilder og skrive hva jeg har gjort. Så går fadderen min inn og godkjenner at jeg kan det. På den måten kan vi se om jeg får dekt alle områdene jeg trenger å komme gjennom i læreperioden, forklarer han.
Alle lærlingene i Lindal Gruppen får utdelt hver sin fadder når de starter på praksisen. På Skarpnes er det Petter Bilstad som er fadder for Gøran Myhre, mens Joakim Fosse følger opp Alexander Sivertsen.
Godt arbeidsmiljø
På Vegårshei er det siste innspurt på det nye forsamlingshuset til Guds Menighet. Lærling Stian Lindtveit jobber med å kappe til trappetrinn til scenen. Han har i løpet av snart to år vært på flere ulike prosjekter og er nesten gjennom hele opplæringsprogrammet.
– Ja, jeg har kommet gjennom det viktigste, og lært mye av gode kollegaer, sier Stian som skal opp til fagprøve i juni.
Lærlingkontakt Erling Myre kommer innom for å se hvordan det går med prosjektet. Han er sikker på at det kommer til å gå bra med Stian på fagprøven.
– Stian har kommet langt i faget i løpet av læretiden og er blitt ganske selvstendig allerede. Jeg er sikker på at han blir en god håndverker og føler meg trygg på at han vil bestå fagprøven greit. Generelt så opplever vi godt samarbeid med lærlingene våre, de er positive og lærevillige.
To til som nærmer seg fagprøve er Sander Horne og Frida Felle. De jobber begge inne på produksjonshallene på Vegårshei, hvor de setter sammen vegg-, gulv- og takelementer til ulike prosjekter.
Sander har vært ute på byggeplass og montert elementer i vinter. Nå bygger han en vegg som skal til et større leilighets- og næringsbyggprosjekt på Carl Berner i Oslo.
– Jeg skal ta fagprøve på dette prosjektet, så det er greit å jobbe på det fremover, smiler han.
Frida måler opp, skjærer til og fyller isolasjon i vegger som skal til et bygg i Botanisk hage i Oslo.
– Jeg liker at vi får mye rom for å jobbe selvstendig her, samtidig som vi får den hjelpen vi trenger.
På Akland utvides produksjonshallen til Lindal Treindustri med 1600 nye kvadratmeter. Her finner vi Marius Slåen Lilleholt som er eneste betonglærling i Lindal Gruppen for tiden. Han var tidlig klar på at det betong han ville jobbe med.
– Da læreren spurte alle i klassen om hvem som ønsket å gå videre som betonglærling, var det bare jeg som rakte opp hånda, smiler Marius.
For tiden er han med å sette opp endeveggen på den nye hallen sammen med fadder Thor Espen Olsen Gundersen og Svein Harry Røed som har ansvar for betongarbeidet på utbyggingen.
– Det er gøy å se bygget komme frem. Det er noe med det når du har laget ditt eget og kan være stolt av det. Samtidig liker jeg å jobbe ute uansett hvordan været her, og så trives jeg med kollegaene her.
Det er også tilbakemeldingene alle lærlingene kommer med. Selv om de jobber på ulike steder trekker alle fram godt arbeidsmiljø og gode kollegaer som er flinke til å lære vekk når de skal beskrive lærlingperioden sin.
Tett oppfølging
Det er noe Erling Myre og Pål Thorvaldsen liker å høre. De jobber som bemanningsledere og lærlingkontakter i henholdsvis Lindal Entreprenør og Lindal Treindustri. Begge er klar på et godt arbeidsmiljø er viktig for å skape trivsel og en god arena for læring.
Tilsammen 12 lærlinger er utplassert i Lindal Gruppen nå. Fire i Lindal Entreprenør og åtte i Lindal Treindustri, de to største datterselskapene til gruppen. Her tar bedriftene inn de som har gått yrkesskole eller de som tar teorien som privatist og som ønsker praksisperioden i Lindal Gruppen.
– Vi legger opp til at de skal få prøve seg på ulike prosjekter, få varierte oppgaver og komme seg gjennom opplæringsprogrammet, sier Myhre.
Hvert halvår har lærlingen, fadderen og lærlingkontakten evaluering med Bygg Opp, som er opplæringskontoret til EBA, Entreprenørforeningen for Bygg og Anlegg.
– I loggen synliggjør lærlingene hva de har gjort, og hva de trenger å jobbe med. På halvårssamtalen går vi gjennom vurderingen fra forrige samtale og ser hvordan det har utviklet seg.
Nominert til beste lærebedrift
Arbeidet som Lindal Gruppen gjør med lærlinger har blitt lagt merke til utenfor bedriften. I år har Lindal Gruppen blitt nominert til årets lærebedrift i Agder for Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) og til årets lærebedrift i Aust-Agder Fylkeskommune av EBA Agder.
I begrunnelsen til hvorfor Lindal Gruppen burde bli nominert til Fylkeskommunens pris av EBA Agder, står det blant annet:
«Til tross for opp- og nedturer i en konjunkturutsatt bransje har lærlinger alltid blitt godt ivaretatt, og lærlinger er den dag i dag, en viktig prioritet og et høyt satsingsområde i Lindal Gruppen.»
Øyvind Johnsen ved opplæringskontoret til EBA, Bygg Opp, er kontaktperson til Lindal Gruppen. Han var også med på å nominere bedriften til begge prisene. Lindal Gruppen nådde ikke helt opp i år, men Johnsen roser arbeidet bedriften har lagt ned siden oppstart og mener de er et forbilde for andre i bransjen.
– Lindal Gruppen tar et stort samfunnsansvar. De viser at lærlinger er en viktig ressurs. Skal vi sikre at håndverket og lærlingeordningen lever videre må bedrifter ta ansvar.
– Viktig for oss
Erling Myre og Pål Thorvaldsen i Lindal Gruppen setter pris på nominasjonen.
– Det er jo flott å bli lagt merke til. Det viser at vi har vært synlige, og det viser også at vi ønsker å være en opplæringsbedrift. Helt siden Jan Lindal startet opp har det vært intensjonen. Det ligger i ryggmargen at vi skal bidra. Vi har et samfunnsansvar, og skal være bidragsyter i bransjen. Ikke bare til egen drift, men også til det store fellesskapet.
Det understreker også daglig leder i Lindal Entreprenør, Kjell-Rune Lindal, som mener lærlingordningen er med på å sikre god kompetanse både i bedriften og i regionen.
– Lærlingene er viktig for oss. Ved å investere i denne opplæringen får vi muligheten til å være med å utvikle dyktige håndverkere. Denne rekrutteringen er også ønskelig for å nå målet vi har om å ha fast ansatte fra nærområdet i vår bedrift. Samtidig ser vi at det er viktig for byggebransjen generelt og for lærlinger spesielt at vi tar ansvar for opplæring. Det blir en vinn- vinn situasjon for både lærlingene og oss.